Rezervoarele de stocare a lichidelor inflamabile sau a hidrocarburilor sunt inevitabil contaminate cu apa ca urmare a patrunderii aerului pentru egalizarea presiuni si neetanseitatii capacului flotant pentru sigilarea tancului , precum si datorita apei antrenate de insusi produsul depozitat.
Intre cele doua fluide se formeaza un asa numit “strat de carpa » care consista dintr-un amestec apa-ulei , care creaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
In final acesta va produce o degradare a calitatii produsului , corodarea interiorului tancului de stocare si formarea de namol.
Drenarea in mod regulat a apei este din acest motiv extrem de recomandata. Drenarea manuala sau prin utilizarea unui sistem de control a drenajului au anumite dezavantaje.
Prezenta “stratului de carpa” creste posibilitatea de a se pierde produse-hidrocarburi . De asemenea , o cantitate de apa va ramane in tancul de stocare. Mai mult , drenarea tancurilor care contin lichide inflamabile poate produce probleme de siguranta.
Pentru a preveni aceste probleme de siguranta este necesar un sistem eficient si sigur de separare a celor doua lichide. În plus față de costurile ridicate ale tratării apelor reziduale, ore de muncă și a obligațiilor protectie a mediului, un sistem automat extragere a apei din rezervor va fi o soluție logica.
Sistemul automat de extragere a apei din rezervoarele de stocare este special proiectat pentru drenarea automata a apei libere din rezervoarele de stocare a hidrocarburilor.
Sistemul automat HC este modul sigur si prietenos cu mediul ambiant pentru separarea apei din rezervoarele de depozitare.
Sistemul de extragere a apei consista dintr-un recipient sub presiune , care contine pachete de placi coalescente (coalescere) pentru separarea apa-ulei. Amestecul de apa si ulei este pompat inspre recipient cu o pompa volumetrica ( o pompa care nu produce emulsii ) . Pozitia racordului de intrare asigura o separare bifazica. Amestecul va curge intai prin camera de preseparare pentru a permite picaturilor mari de hidrocarburi sa se separe de apa.
Deasemenea, aceasta camera permite solidelor sa se sedimenteze in partea de jos a recipientului. Picaturile mici de hidrocarburi din fluxul de apa vor intra prin blocul de placi coalescente. Datorita efectului de coaleascenta a blocului de placi , hidrocarburile se separa gravitational din apa si vor fi colectate in domul aflat in partea superioara a recipientului.
Cu ajutorul controlului de nivel din dom , vor fi deschise fie racordul de purjare a apei ,fie iesirea de produs . Produsul din care a fost separata apa este pompat inapoi in tancul de depozitare. Apa care rezulta din operatia de separare poate fi descarcata intr-o unitate de tratare a apelor .
Descarcari necontrolate de produse de tip hidrocarburi trebuiesc evitate . Pentru a preveni orice efect nedorit , trebuiesc aplicate cateva masuri de siguranta.
In cazul in care apare vreo alarma sau vreun eveniment neprevazut sistemul se va opri in mod automat. Pompele se vor opri si valvele se vor inchide.
nalta eficienta a pachetului de placi coalescente se bazeaza pe plutirea pe o distanta limitata pentru picaturile de ulei, simultan cu o coalescenta hidrodinamica imbunatatita datorata configuratiei si materialului placilor.
Conform legii lui « Stokes » , viteza de plutire a unei picaturi de ulei aflata in fluxul de apa este functie de patratul diametrului picaturii de ulei.
Unirea picaturilor foarte mici de ulei in unele mai mari in spatiul dintre placi va accelera procesul de coalescenta. Un timp suficient pentru parcurgerea lungimii placilor va permite plutirea picaturilor care vor fi capturate pe suprafata inferioara a urmatoarei placi.
Materialul oleofilic din care sunt fabricate placile asigura ca picaturile de ulei nu vor ajunge niciodata la iesirea din recipient , asigurand astfel separarea.
Produsul separat care se aduna deasupra placilor ondulate va pluti prin gaurile speciale din acestea catre partea superioara , unde va forma un strat compact care care va fi evacuat si reintrodus in tancul de depozitare.
Telefon: (004) 0723 423 068 // (004) 021 323 9516
Email: tehnic@inteco.com.ro // contact@inteco.com.ro