Skimmerul este o instalatie care , in domeniul industrial , este utilizata pentru separarea a doua lichide nemiscibile , cu densitati diferite. Skimmerul asigura extragerea de la suprafata lichidului de baza a lichidului cu densitate mai mica aflat sub forma de pelicula la suprafata . Skimmerul nu este un separator perfect. Cele mai bune skimmere , bine construite , bine reglate si corect exploatate pot separa pana la 99% din lichidul care pluteste ( de regula ulei sau hidrocarburi ). Dar , in stuatii reale , unele echipamente de separare de tip skimmer au o eficienta mult mai mica.
Sigur si 30% este pana la 99 % …
In continuare va vom prezenta cateva tipuri de skimmere industriale – constructii specifice pentru aplicatii specifice.
Skimmer pentru eliminarea uleiului care pluteste pe suprafata lichidului / emulsiei de racire a masinilor unelte.
Acest tip de skimmer poate separa pelicula de ulei de la suprafata unui bazin in care se acumuleaza pentru recirculare un lichid de baza. Aplicatiile uzuale sunt bazinele masinilor unelte, bai cu chimicale , instalatii de spalare .
Procesul de separare este asigurat de o banda oleofila ( banda realizata dintr-un material special de care “se lipeste” numai uleiul de la suprafata lichidului de baza ). Viteza de avans a benzii este reglata astfel incat cantitatea de ulei capturat sa fie maxima. O racleta aflata in partea superioara razuieste uleiul lipit pe banda si il trimite printr-o teava catre un rezervor de acumulare . Skimmerele de acest tip sunt echipamente de mici dimensiuni care pot fi instalate oriunde este nevoie , fara a necesita adaptari sau modificari a instalatiei existente.
Avantajele sunt evidente : Se mareste durata de viata a sculelor , se evita dezvoltarea bacteriilor in lichidul de baza , iar lichidul de baza ramane curat. Si totul cu preturi foarte scazute !
Cantitatea de ulei colectata poate varia intre 1 si 6 litri pe ora ( pentru aplicatii uzuale ) , dar poate ajunge la 500 litri ulei pe ora. Iar in final 95-99% din uleiul care pluteste la suprafata a fost separat. Aceste skimmere sunt construite pentru a functiona cu lichide cu pH intre 0….14 , aflate la temperaturi de pana la 90⁰C. Ele functioneaza cu alimentare electrica cu tensiune redusa ( deci fara riscuri de accidentare ) sau cu alimentare cu acumulator pentru situatii de urgenta in zone izolate.
Skimmer pentru eliminarea uleiui / hidrocarburilor din bazine cu cantitati mari de lichid
In cazul bazinelor mari , cu fluxuri mari a lichidului de baza , uleiul care pluteste pe suprafete mari poate fi separat cu skimmere cilindrice cu fanta . Acestea sunt instalate perpendicular pe directia fluxului de lichid. Cilindrul are o fanta longitudinala paralela cu suprafata lichidului. Un sistem de rotire a cilindrului face ca fanta sa preia 1-3 mm din uleiul de la suprafata. Acesta se scurge in interiorul skimmerului ( cilindrului ) si este eliminat in lateral catre un bazin de colectare.
Eficienta separarii stratului de ulei care pluteste este data de corectitudinea cu care este instalat skimmerul . Axa acestuia trebuie sa fie orizontala ,paralela cu suprafata lichidului . Iar prin rotirea cilindrului se regleaza grosimea peliculei care se evacueaza. Evident , pentru ca skimmerul separa numai uleiul care pluteste , o separare prealabila profunda cu un separator cu placi coalescere va extrage si micile picaturi de ulei aflate in masa lichidului de baza si le va trimite spre suprafata pentru evacuare.
Skimmer de tip palnie
Hidrocarburile , titeiul , uleiul separat de un bloc de placi coalescere pluesc la suprafata lichidului de baza si trebuiesc evacuate. In cazul in care instalatia lucreaza cu nivel constant de lichid , un skimmer palnie va asigura colectarea si evacuarea stratului de lichid care pluteste.
Inaltimea buzei palniei ( care este orizontala ) se regleaza astfel incat in palnie sa se scurga aproximativ 3 mm din uleiul aflat la suprafata. La baza palniei ( skimmerului ) se afla un sistem de conducte prin care se evacueaza lichidul separat catre un rezervor de colectare.
Skimmer plutitor de tip palnie
Pentru situatii in care o cantitate de hidrocarburi sau de ulei se varsa accidental la suprafata unui bazin , a unui lac sau rezervor de acumulare se poate utiliza pentru colectarea acestora un skimmer plutitor. Acesta este de fapt o palnie ( de sectiune rotunda sau dreptunghiulara ) sustinuta de elemente care plutesc la suprafata bazinului. Skimmerul este astfel reglat incat in palnie sa se scurga numai stratul fin de ulei care pluteste la suprafata apei. In partea inferioara skimmerul este conectat cu conducte flexibile catre o pompa aflata pe mal si care trimite lichidul colectat catre un rezervor de colectare. Ulterior lichidul din rezervor va fi separat complet , iar apa va fi returnata in natura.
Acest sistem , chiar daca nu rezolva in totalitate poluarile accidentale cu hidrocarburi , asigura evacuarea unei cantitati importante de poluanti. Dimensiunile relative mici fac ca acest skimmer sa poata fi transportat cu un mijloc auto ( inclusiv sistemul de conducte , pompe, separatoare cu placi coalescere ) , iar acesta poate fi un sistem rapid de reactie in cazul poluarilor cu hidrocarburi.
Dar acest sistem poate fi folosit si in cazul rezervoarelor mari la suprafata carora se separa un strat de ulei / hidrocarburi. Un skimmer plutitor de tip palnie va evacua constant pelicula care pluteste pe lichidul de baza. Racordul flexibil dintre partea inferioara a palniei si evacuarea din rezervor asigura functionarea skimmerului indiferent de nivelul lichidului .
Concluzii
Nenumarate forme si solutii constructie de skimmere pot fi utilizate adecvat fiecarei aplicatii in parte. In mod constant fabricantii propun configuratii specifice pentru eliminarea uleiului care pluteste la suprafata unui lichid de baza. Cu mai mult sau cu mai putin succes. Din acest motiv sfatul unui specialist poate asigura diferenta intre o ratare si o rezolvare a problemelor. Doriti mai multe informatii despre acest subiect ? Contactati : tehnic@inteco.com.ro